KISSAN ULKOILUAITAUS

Vuosi 2004

Joskus on kotisivujen Annetaan-palstalla  kissan uuden kodin etsintäilmoitukseen merkitty syyksi se, ettei kissa saa ulkoilla vapaasti eikä taloyhtiö anna tehdä kissalle aitausta tms, joten kissalle etsitään uutta kotia. Uskon taloyhtiöidenkin hyväksyvän kevytrakenteisen verkkoaitauksen tekemisen kissan ulkoilua varten, sillä tuskin se rumentaa siististi tehtynä pihamiljöötä senkään vertaa mitä kirkkaan punaiset KOFF-logolla varustetut aurinkovarjot, muoviset valkeat puutarhatuolit tms !!!  Varsinaista rakennuslupaa kevyt erillinen verkkoaitaus ei yleensä tarvitse  mutta kannattaa kuitenkin varmistaa asia oman kotikunnan rakennusvalvonnasta ja ainakin pyytää taloyhtiön isännöitsijältä selkeä suostumus .

Kissojen ulkoilu on niiden oman turvallisuuden , laissa annettujen määräysten  ja naapurisovun kannalta parasta hoitaakin rakentamalla niille oma erilaisin virikkein varustettu verkkoseinäinen ulkoilualue siten ja sen kokoisena kuin ”taloudenhoitajan ” omaan asuinympäristöön (kerros-, rivi- tai omakotitalo) vain sopii.

Aitauksessa tulee olla ainakin kiipeily- ja lekottelutasoja , raapimispölkky , sateelta ja liialta auringolta suojaava pesälaatikko esim styrox-levyn päälle asetettuine pehmustettuine makuualustoineen , juoma- ja ruokapaikka sateelta suojatussa katoksessa,  kasveja ja jopa pieniä puita. Muita oheistilpehöörejä voi kehitellä sen mukaan mitä oman kissan harrastustaipumukset tarvitsevat (kiipeilynaru, riippumatto, leluja jne jne) .

Irrallinen aitaus kannattaa rakentaa sen verran tukevaksi, että sitä voi tarvittaessa siirtää . Aitaus voi olla alaosastaan osittain laudoitettu kuin aita tai sitten runkotolppia ja jäykisteosia lukuun ottamatta  kokonaan verkkorakenteinen . Aitauksen yläosasta on syytä tehdä n 500 mm levyinen lippamainen  verkkokatos aitauksen sisäsuuntaan, ettei kissa innoissaan pääse kiipeämään verkon yli. 

Jos asut omakotitalossa tai rivitalossa, aitaus on helppo sijoittaa pihalle joko seinän viereen kulkuikkunan kohdalle  tai laittamalla erillinen yhdyskäytävä kauempana pihalla sijaitsevaan aitaukseen.  Kerrostalossa parvekkeestakin saa mainion suojaisan ulkoelämän tarkkailupaikan kissalle.  Ohessa on muutamia esimerkkejä erilaisissa ympäristöissä toteutetuista ulkoiluratkaisuista ja yhteistä niillä on se, että ulkoilualueen varsinaiset käyttäjät ovat kaikki sudeettisavolaisia kuopiolaisperäisiä kissoja .

 

  1. RIVITALOPIHA  HELSINGISTÄ
  2. OMAKOTITALOPIHA  KAJAANISTA
  3. KERROSTALOPARVEKE  KUOPIOSTA

  A. Rivitalopiha

Viiden oman kissan ja satunnaisesti Kuopiosta vierailevien ”serkkukissojen”  ulkoilutarve on turvattu rakentamalla rivitaloasunnon pienen pihan etuosasta niille runsain pensasistutuksin varustettu sivuilta lauta-aidattu ja edestä verkkoaidattu alue. Katupintaa alempana oleva piha on usein kostea, joten osa pihasta on varustettu kivilaatoin ja puuparrujen varaan irti maasta tuetuin puulaatoin. Etuverkon varassa kiipeilevä villiviini tekee pihasta kesällä todella suojaisen ja vilkkaan kadun liikenteen melukin vaimenee. Sivuilla lauta-aitaan on kiinnitetty L-konsoleiden varaan lautahyllyjä, joilla voi kiipeillä ja lekotella keskellä pihaa olevan reheväksi kasvaneen tuomipihlajan oksiston katveessa . Kissat pääsevät kesäaikaan vapaasti kulkemaan aitaukseensa pienestä tuuletusikkunasta.  Emännän kanssa on iltaisin mukava istuskella pihassa iltakahvilla  hesaria lukemassa ja onpa emännälläkin huoleton olo töihin lähtiessä, kun tietää kissojen pysyvän turvassa omassa pihassa. Ympäristön siileille on aidan alareunassa oma katettu kulkuaukko, josta ne pääsevät  iltaöisin käymään piha-aitauksen sisäpuolella ruoka- ja juomakupeillaan.

B. Omakotitalopiha

Kuopiosta löytöeläinsuojalta kotoisin olevat punaiset poikakissaveljekset saivat pentuina uuden kodin syksyllä 2000 Kajaanista ja vieläpä sellaisen kodin, että sitä kannattaa esitellä muillekin kissoille ja ottaa mallia !!  Kissaveljeksillä on oma iso verkkoaidattu ulkoilualueensa monipuolisin varustein. Siellä pystyy kiipeilemään hyllytasoilla ja nokosia varten on tilava filmivanerinen pesäkoppinsa.  Vapaasti pihalla aitauksen ulkopuolella pääsee ulkoilemaan silloin , kun nuoret isäntäveljekset eivät ole koulussa.  

 

 

  C. Kerrostaloparveke

Lasitettu parveke on hyvä ja suojaisa ulkoelämän tarkkailupaikka kissalle mutta jos lasitusta ei ole eikä sellaista halua hankkia, kissojensa pysymisen kotipiirissä voi varmistaa myös tekemällä parvekkeen etuseinän ( ja myös sivuille, jos on avopäätyinen parveke) muovipintaisesta teräsverkosta.  Parveke-elementtien rakenteen mukaan valitaan kiinnitystapa ja tässä esimerkissämme on  1-kerroksessa sijaitsevan betoniparvekekaiteen yläreunaan ja kattolipan etureunaan ensin propattu vaakasuuntaiset parvekkeen pituiset seinäväriin maalatut laudat. Sitten ko lautojen välinen tila on varustettu sopivan kokoiseksi leikatulla verkolla naputtelemalla verkko ylä- ja alareunoistaan lautoihin kiinni ns aspikoukuilla. Verkon voi koota vaikkapa n 800 mm leveistä kaistaleista , jotka kiinnitetään toisiinsa nippusidemuovikiinnikkeillä tai metallirenkailla niin, ettei kissa pysty pujottautumaan verkkojen välistä ulos. Yksi verkkokaistale on tehty helposti irroitettavaksi, jotta tarvittaessa pystyy liinavaatteita kopistelemaan.

Maahan parvekkeen kohdalle on istutettu parvekkeen alla ruokailu- ja talvehtimispaikkaa pitävien siilien näkösuojaksi matalia pensaita (mm  Norjanangervo). Samoin on istutettu yksi villiviini, joka kesällä tuuheana peittää parvekeverkon lähes kokonaan näkyvistä luoden lehtimajamaisen tunnelman parvekkeelle valon siilautuessa vihreiden lehtien läpi. Isot villiviinin lehdet suojaavat parveketta myös sateelta ja tuulelta erittäin hyvin. Villiviinin latvat leikataan syksyisin niin, ettei pensas pääse häiritsemään naapureiden parvekkeita.

Parvekekaiteen yläreunaan on propattu teräksiset L-konsolit ja niiden varaan on laitettu neljä pitkää höylälautaa vierekkäin, jolloin kissoilla on kaiteen vieressä hyvä suojaisa matoilla pehmustettu lekottelutaso (talvella styrox-levy maton alla lämmikkeenä) lintujen ym liikenteen tarkkailemista varten . Kesällä osa kissoistamme asusteleekin melkein päätoimisesti parvekkeella, kun tuuletusikkunaa voi pitää koko ajan raollaan. 

 

  syksyinen näkymä                                keskikesä                                        Tahvo päivälevolla

 

Entäpä jos tulevana keväänä kaikki kissanomistajat tekisivät omille kissoilleen ympäristöönsä sopivan aitauksen varustellen sen  niin virikkeellisesti , että kissa haluaa pysyä kotipiirissä, jolloin  karkureiden ja irrallaan kuljeksivien kissojen määrä ja vastaavasti yleisönosastojen ”kissanpissiä lasten hiekkalaatikossa”-kirjoituksetkin  vähenisivät ???  Koiranomistajille on jo tullut velvoitteet huolehtia lemmikkinsä aiheuttamista haitoista joten nyt olisi jo aika meidän kissanomistajienkin pitää kissamme omassa aitauksessa omassa pihassa .

 

 

  Takaisin etusivulle